ūüŹ† SlimmeApparaten.com | Voel je thuis in je smart home. +31 6 26 03 65 96

Hoe veilig zijn slimme apparaten en wat zijn de belangrijkste risico’s?

Afgelopen najaar (2021) maakte de Europese Unie bekend dat ze minimumeisen voor de beveiliging van ‘draadloze apparaten’ gaan invoeren. Fabrikanten zouden daar vanaf medio 2024 aan moeten voldoen als ze hun producten in de EU willen verkopen.¬†

De nieuwe verordening moet gaan gelden voor alle apparaten die via internet of draadloze netwerken kunnen communiceren zoals smartphones, tablets en smartwatches, maar ook apparaten voor het Internet of Things (IoT), zoals slimme lampen, thermostaten, en deurbellen. Of te wel; slimme apparaten.

Ook apparaten die alleen binnen een thuisnetwerk communiceren, zoals babyfoons en speelgoed, zouden onder de nieuwe regels vallen. Als de slimme producten vanaf medio 2024 niet aan voldoen aan de minimumeisen, kunnen ze in de hele EU verboden worden.

Hoe (on)veilig zijn slimme apparaten eigenlijk?

Beveiligingsspecialist Kaspersky signaleert de volgende belangrijkste beveiligingsrisico’s voor slimme apparaten:

“Ten eerste zijn de individuele apparaten wellicht niet veilig. Sommige IoT-apparaten worden snel op de markt gebracht, terwijl de veiligheid van deze apparaten misschien onvoldoende is onderzocht. In enkele gevallen benoemen gebruikershandleidingen de privacyzorgen niet of geven ze je te weinig informatie om zeker te weten of het apparaat veilig is. Babyfoons en veiligheidscamera’s bijvoorbeeld zijn gehackt, waardoor criminelen in een huis konden kijken.”

“Ten tweede kan het zijn dat je thuisnetwerk niet veilig is. Alle gegevens die zich in dat netwerk bevinden, kunnen dan toegankelijk zijn voor een indringer. Een crimineel kan je gebruikspatronen voor verschillende apparaten bijhouden om bijvoorbeeld te zien of je niet thuis bent.”

Lees het hele artikel hier. Daarin staat ook een antwoord beschreven op hoe je je smart home het beste kunt beveiligen.

 

Foto: Louis Villasmil 

We horen graag uw mening

Laat een reactie achter

Slimme Apparaten
Logo